Wandeling: na regen komt zonneschijn

Afgelopen zondag. Midden in het regenseizoen. Het regent pijpenstelen. Wegen veranderen spontaan in rivieren en bergweggetjes worden modderpoelen. De wolken hangen laag. De zon wil maar niet tevoorschijn komen. Onze wekker gaat om 6 uur. Want wat doe je op een koude, regenachtige zondag? Inderdaad: een zes uur durende wandeling maken natuurlijk!

Om al het moois van Colombia te zien is het helemaal niet nodig om uren te rijden, want ook de omgeving van Bogotá is simpelweg prachtig. Daarom gaan we zo af en toe met een georganiseerde wandeling mee, zodat we op een actieve manier het prachtige land kunnen leren kennen. Dus vroeg op zondagochtend sluiten we ons aan bij een wandelgroep en stappen we in een oude gammelbus op weg naar Zipacón, een klein bergdorpje op zo’n 2500 meter hoogte op ongeveer 1,5 uur rijden van Bogotá. Het dorpje staat bekend om haar versgebakken maïsbrood. Onze eerste bestemming is dus de bakker, waar we smullen van deze heerlijke trots van Zipacón. Na een halfuurtje zijn we lekker opgewarmd en klaar voor een lange tocht in de regen.

De wandeltocht beslaat 12 kilometer vanaf Zipacón naar het lager gelegen La Esperanza. Dat is ook meteen het mooie aan deze tocht: we beginnen in een koud bergklimaat en eindigen in de warmte. We volgen een oude spoorlijn die midden door de weilanden loopt, waar zo’n 35 jaar geleden voor het laatst een trein overheen denderde. De spoorlijn leidt ons regelrecht de wolken in, die het zicht doen afnemen en de temperatuur nog verder laten zakken. Wandelend door dit ongerepte stukje Colombia komen we langs oude boerderijen en zeggen we gedag tegen de schapen, koeien en geiten. We lopen over enge houten bruggetjes en door een 800 meter donkere tunnel. Zo’n tunnel die perfect in een spookverhaal zou passen, maar die wij natuurlijk gewoon gebruiken om spectaculaire lichtspektakels mee te maken. Op de foto zie je Jimmy met een brandend touw rondjes draaien, wat bijzondere taferelen oplevert.

Een kilometer na de tunnel nemen we afscheid van het spoor en slaan we af naar een stijl, glibberig modderpaadje. Na een hoop geglij en gelach verlaten we na een kilometer of wat de bush bush en komen we op een wat bredere weg met gladde stenen. We moeten naar beneden en dat is knap lastig op een ondergrond waarop we meer glijden dan lopen. Ondertussen stap ik ook nog tot mijn enkels in de modder en zijn mijn schoenen ineens niet meer wat ze geweest zijn. Gelukkig spoelt de regen veel modder weg.

Na 4 uur wandelen komen we bij een huisje midden in de bergen waar zowaar ook nog iemand woont. En hij heeft nog eten en drinken ook. Dus nemen we plaats onder het afdakje en eten onze zelf meegebrachte lunch met iets warms te drinken van het huis. Als onze buikjes weer gevuld zijn en we weer enigszins zijn opgewarmd vervolgen we onze moddertocht.

Het blijkt waar te zijn: na regen komt écht zonneschijn. Want wat we nooit verwachtten, kwam toch zomaar opeens: de zon! Plotseling komen die prachtige bergen weer tevoorschijn. Net als onze zonnebrillen. De zonnestralen verlichten de prachtige bloemen en het groene gras. Inmiddels zijn we al aardig gedaald, wat de temperatuur automatisch zo’n 10 graden doet stijgen. Na een barre en koude tocht door de modder zitten we om een uurtje of 4 met z’n allen voldaan en tevreden op een bankje in de zon in een opeens totaal ander klimaat. Wat een heerlijke beloning na al die kilometers in de regen.

Wat was het geweldig, deze wandeling: het één zijn met de natuur, de prachtige Colombiaanse landschappen, die schattige huisjes. Ik heb intens genoten. En vriendlief ook, zo te zien…

36 gedachten over “Wandeling: na regen komt zonneschijn

 1. Hallo! wat een erg leuk blog!! Heb heel veel plezier met het lezen van je blogs (:
  Ik had een vraagje, we plannen om naar Colombia te gaan deze zomer, en je blog heeft ons al heel erg geholpen deze te plannen. Deze dag tochten lijken ons heel erg leuk. Waar zouden we ons kunnen aanmelden voor deze dag tochten (ook de mango-route)?
  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,

  Kyra en Gabriela

  Like

  • Hoi Kyra en Gabriela! Wat leuk dat jullie naar Colombia gaan in de zomer! Vanaf Bogotá zijn er meerdere mogelijkheden om wandelingen te maken. Wij doen deze altijd via: https://www.facebook.com/C%C3%B3mo-llegar-caminando-a-279772858870341/. Meestal kondigen ze pas kort van tevoren aan wanneer er weer een wandeling is. Dus het beste Is om even contact met ze op te nemen als jullie vooruit willen plannen. Soms betaal je heel veel voor wandelingen maar deze zijn altijd heel goedkoop en heel gezellig. Hoop dat het lukt! Groetjes, Sabine

   Like

 2. Pingback: BYE BYE 2015 – HELLO 2016! | BESABINE

 3. Pingback: Sharing Is Caring #tag | Mijn Kladblog

 4. Leuk verhaal weer… ik wacht nog op tips voor zulke mooie plekjes waar je met kleine kinderen makkelijk kan komen! En natuurlijk ook op het moment dat de kinderen groot genoeg zijn om zo´n wandeling te kunnen maken…

  Geliked door 2 people

 5. Het is erg leuk je belevenissen te lezen, net alsof we er zelf in zitten en meemaken wat jullie daar allemaal doen en beleven. Omgeving is inderdaad prachtig met de foto’s en zeer afwisselend ook met het klimaat (lijkt me ook wel eens lastig of kan je daar inmiddels wel goed tegen?) Spannend dat je ouders binnenkort komen, al aan het aftellen? Geniet er in ieder geval goed van met z’n allen, blijft toch bijzonder!
  Groetjes van ons allen.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat leuk om te horen! Ja dat klimaat kan best eens lastig zijn: je moet voor alles wat meenemen, dus zomerjas, dikke trui, regenjas, zonnebrandcrème, anti-muggencrème, etc. De afwisseling met de temperaturen ben ik inmiddels wel gewend, al blijft het een apart fenomeen die grote verschillen in één landje. Ja, ik heb er al veel zin in dat mijn ouders komen! 🙂 Groetjes aan iedereen!

   Like

 6. Tja, Sabine, wat moet ik hier nog aan toevoegen………… jammer dat ik niet meer in de koffer pas??
  Je schrijft prachtig, zo kunnen we meegenieten van een mooie, andere cultuur! Merci!!

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat maak je elke keer toch mooie foto’s van de bloemen!
  Zou zo in een boekje kunnen!
  En verder…….ik wil je voetjes niet voelen na zo een lange wandeling!!

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt mams 🙂 Ik moet wel even toegeven dat die foto met de vlieg en die met de spin (als je die hebt kunnen ontdekken) door Jimmy gemaakt zijn 😉 En inderdaad: ik voel nog steeds vandaag ook liever mijn voeten niet haha

   Like

 8. Wat mooi om dit te lezen en te zien. Wat zou ik graag deze tocht ook maken maar dat kan ik jammergenoeg fysiek niet aan. Nu ben ik er ook een beetje bij geweest, prachtige foto’s heb je geplaatst.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat ontzettend prachtig al die foto’s ook, als ik mij bedenk dat het maar een kwart over brengt van hoe het in het echt is dan. Alleen dat bruggetje, hahahaha ik ben bang dat de groep heel veel last van mij had gehad op dat punt 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s