Warmwatergebrek

Het is alweer bijna twee weken geleden. Ik stond onder de douche en opeens wordt alles donker. Na een paar weken van kuren heeft onze elektrische waterverwarmer het na een harde knal en een steekvlam dan eindelijk begeven. Of eigenlijk het stopcontact. Compleet doorgebrand, zo bleek toen er een mannetje kwam kijken. Of hij het ook kon maken? Nee, daarvoor moest er toch echt een elektricien aan te pas komen. Natuurlijk ging dat niet meer dezelfde dag. Dus dat betekende dagen zonder warm water.

De dag daarna stond ik weer onder de douche. Niet dat er water uit de douche kwam. Want in zo een koud huis als de onze en een vrij koud klimaat, wil ik niet onder een koude douche staan. Om mij heen staat het dus vol met pannen gevuld met heerlijk warm water. Met een plastic bakje giet ik vrolijk het warme water over me heen. Gaat prima zo, het kost alleen behoorlijk wat tijd om te douchen met alle voorbereidingen erbij. Terwijl ik met mijn plastic bakje en pannen in de weer ben denk ik terug aan tien jaar geleden.

Ik was twintig en wilde de wereld verbeteren. Dus ging ik vrijwilligerswerk doen in Ghana. De eerste keer buiten Europa. Wonen bij een gastgezin. Buiten veertig graden, ook ’s nachts. Er was een badkamer compleet met bad en douche. Maar nergens kwam water uit. Bijna drie maanden lang kon ik niet douchen. Elke dag in de weer met emmers water uit de waterput en een schepje om dit over me heen te gieten. Niet dat ik echt schoon werd, want in die hitte begin ik al te zweten van alleen al het optillen van dat schepje. Maar verfrissend was het wel. Vervelend? Welnee. Ik was tenslotte in een heel arm land en mocht blij zijn dat er überhaupt water was om me mee te wassen. Nu ik hier aan de andere kant van de oceaan terugdenk aan deze tijd, voel ik me extra gelukkig met het feit dat we in ieder geval nog elektriciteit, stromend water én een gasfornuis hebben om het schone water mee op te warmen.

Want ook hier in Colombia leven er nog steeds heel veel mensen in armoede. Mensen die geen stromend water hebben. Of überhaupt schoon water. En in de warme gebieden in het land is het de normaalste zaak van de wereld om geen warm water te hebben. Zo komt er bij mijn schoonmoeder ook geen druppel warm water uit de kraan en is koud douchen heel gewoon. Eigenlijk is het dus best een luxe dat er schoon, stromend water uit de kraan komt. Nog luxer is het dat dit water ook als vanzelf wordt opgewarmd. Normaal gesproken dan.

Vorige week zondag, na een week zonder warm water, kwam er een elektricien. Het doorgebrande stopcontact en de stekker zijn vervangen en er zit meteen meer ampère op. Want dat elektriciteitsnetwerk in ons huis is alles behalve sterk. De wasmachine en de waterkoker kunnen nog geen tien seconden samen of de boel slaat alweer uit. Dus voor dit zware apparaat is een wat zwaardere stekker wel handig. Sinds ruim een week hebben we dus weer warm water. Heerlijk!

Tot een paar dagen geleden. Vriendlief staat onder de douche. Heel lang natuurlijk. Slaat dat apparaat weer af. Het zal toch niet… Gelukkig ging het weer aan na de stop omgezet te hebben. Blijkbaar is het probleem ondanks het nieuwe stopcontact nog steeds de wereld niet uit. Nu is dus de vraag wat het probleem dán kan zijn. Het apparaat zelf? Vervangen kost een hoop geld. En is het dan wél opgelost? Geen idee. Ik denk dat het apparaat het niet aan gaat kunnen als er over een paar weken weer bezoek komt. Ik heb echt nul verstand van elektra. En vriendlief kan patiënten verdoven als de beste, maar van dit soort dingen heeft ook hij geen kaas gegeten. Wat is er aan de hand? Tips zijn van harte welkom…

Dit hele gebeuren heeft me wel aan het denken gezet. Daarom heb ik mezelf sinds een week een douche-beperking opgelegd: niet meer dan vijf minuten (in plaats van de tien minuten of meer voorheen – oeps). Als ik mezelf kan wassen met twee pannen water, kan het ook met al die liters die in vijf minuten de douche uit stromen. Scheelt een hoop geld en het is ook nog beter voor mijn huid. Maar bovenal bespaart het gewoon heel veel water en energie, wat veel beter is voor het milieu en de drinkwatervoorziening. Kan ik toch nog een beetje de wereld verbeteren.

Advertenties

24 thoughts on “Warmwatergebrek

  • Haha ja daar heb je helemaal gelijk in. Helaas ben ik een beetje bang dat het ding voorlopig nog niet goed werkt haha 🙂 Niet fijn voor ons, wel beter voor het milieu 😉

   Like

  • Haha in het weekend mag je zondigen 😉 Ik let normaal ook wel veel op met water, laat de kraan nooit zomaar stromen. Maar douchen… is best lekker haha

   Like

 1. Ah, hier nog een zunige muppet wat water betreft. Ik douche ook zeer kort en zet zelfs de douche uit als ik mijn haren en lichaam inzeep. Daarna weer afspoelen. Dus ik zeg: Goed bezig jij!!!

  Liked by 1 persoon

  • Ohja dat is ook een goede, de douche uitzetten! Helaas doet ons water er heel lang over om warm te worden (zou ik ook wel graag anders willen eigenlijk, bespaard ook een hoop water namelijk). Jij ook goed bezig dus! 🙂

   Like

 2. Ja, wat als een douche medicinaal wordt.. pfffffff dan moet ik er niet aan denken om te zitten waar jij nu zit met een kouder klimaat dan gedacht, eigenlijk heb ik een zwembad nodig voor elke dag het liefst die constant op 32 graden zit, hahaha

  Ik hoop dat jullie het probleem snel zullen vinden en op kunnen lossen!

  X

  Liked by 1 persoon

 3. Haha, ik heb het met een glimlach op mijn gezicht gelezen! Een heerlijk verhaal!
  Met een dikke knipoog ben ik toch stilletjes benieuwd of je die 5 minuten vol gaat houden!
  Sterkte met dit, toch wel lastige probleem.
  xxx mam

  Liked by 1 persoon

 4. Ooh, wat zijn we toch rotverwend in deze wereld 🙂 Super dat je dit verhaal deelt, dit stemt echt tot nadenken. Ik douche ook zo weinig mogelijk en kan me ongelooflijk ergeren aan mensen die dagelijks een kwartier onder de douche staan. Alsof je zo vuil wordt in 1 dagje. En als je dan inderdaad vergelijkt met de situaties in bijvoorbeeld Colombia, word ik nog kwader, haha. Rotverwend, dat zijn wij 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Bedankt 🙂 Ik denk dat we met zn allen te weinig beseffen hoe verwend we wel niet zijn Haha. Ik hoor daar dus ook bij 🙂 En inderdaad helemaal niet nodig dat lange wassen. Helaas neemt hele lange en dikke haren zoals die van mij wel nogal veel tijd in beslag. En ik probeer het echt al zo snel. Heel frustrerend.

   Like

 5. Ik heb slechts enkele minuten nodig om te douchen. Veel meer vind ik tijd en waterverspilling. Hier is het een gewoon iets om een douche te nemen terwijl elders in de wereld mensen sterven door geen water te hebben. Dit houd ik ook steeds in gedachten. Wij leven in een grote luxe.

  Liked by 1 persoon

  • Heel goed! En je hebt helemaal gelijk. Op dagen dat ik mijn haren niet was lukt het ook heel snel, maar op dagen dat ik dat wel doe neemt het heel veel tijd. Misschien moet ik dat ook eens iets op vinden. ..

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s