56 gedachten over “Klik hier om het bericht ‘Colombiaanse (schoon)moeders’ te lezen!

  1. Hoi Sabine,

    Ik ben sinds vandaag op je site beland en heb al heel wat herkenbare dingen gelezen en nu dus ook het stukje schoonmoeders, ik heb ook een hele lieve schoonmoeder maar ben ook te hollands om me geheel comfortabel te voelen met hoe hecht familie hier is, inderdaad het meerdere malen bellen per dag en betuttelen van elkaar is niet iets wat ik gewend ben.
    Ik ben nu een keer of 15 in Colombia geweest sinds 2011 en ben vorig jaar in Colombia getrouwd met mijn Colombiaanse, ik woon momenteel nog in NL dus wij vliegen regelmatig heen en weer en verblijven ook regelmatig bij mijn schoonmoeder in Chia (naast Bogota). Nu wil ik dit jaar mijn eigen gaan orienteren op emigreren en begin 2017 de plannen tot uitvoering brengen.
    Ik ben veel aan het lezen over wat er geregeld moet worden maar heb ook nog vragen zoals kan ik een bankrekening aanhouden in NL als ik emigreer, krijg ik dan een dubbel paspoort of ben ik enkel Colombiaans, ik heb nu sinds December 2015 mijn Visa en Cedula voor 3 jaar en probeer beetje bij beetje de overstap te maken. Als jij nog tips hebt v.w.b. benodigdheden laat het me a.u.b. weten ik ben van plan om naar de Ambasade in Amsterdam te gaan als ik weer in NL ben.

    Ik ga je blog stukje voor stukje lezen en alle wijze lessen noteren.

    Groet,

    Marco

    Geliked door 1 persoon

    • Beste Marco, wat leuk dat je op mijn blog bent gekomen! En nog leuker dat je getrouwd bent met een Colombiaanse ๐Ÿ˜‰ Als je concrete tips wilt mag je me ook altijd mailen hoor!

      Hier wat antwoorden op je vragen:
      – Je kunt gewoon je Nederlandse bankrekening houden.Verstandig is om iemand in NL te machtigen, een familielid bijvoorbeeld.
      – Je houdt alleen je Nederlandse paspoort. Vraag aub geen Colombiaanse aan! Voor de Nederlandse wet mag je namelijk geen dubbele nationaliteit hebben. En dat betekent dat als je een Colombiaans paspoort krijgt je je Nederlandse kunt inleveren en dat wil je niet denk ik.

      – Als je je Visum en Cedula hebt kun je al in Colombia wonen.

      – Ikzelf heb mijn emigratieproces geheel in 3 maanden (of minder zelfs) geregeld. Dus wie weet kun je wel eerder over.

      Als je meer of specifiekere vragen hebt mail me gerust op besabine.wordpress@gmail.com. Je kunt ook nog onder het kopje ‘emigreren’ op mijn site kijken wat te regelen in NL en in Colombia.

      Let erop dat veel officiรซle instanties in NL niet precies weten hoe alles in elkaar steekt. Dus soms kun je onjuiste informatie krijgen, heel vervelend is dat. Waarom ga je trouwens naar de ambassade? Ik ben daar nooit geweest…

      Veel succes en we kunnen vast een keer meeten!

      Groeten,
      Sabine

      Like

  2. Dit is erg herkenbaar haha. Ik heb ook een aantal jaar in Colombia gewoond (Medellin) omdat mijn vrouw Colombiaanse is. Ik vond het ook lastig aan dit soort dingen aan te passen, die bemoeizucht en familiedruk. Dat is ook niet echt gelukt volgens mij, want ik mis dit niet haha. Aan de andere kant zijn Colombiaanse families wel weer heel hecht wat ook wel weer mooi is :).

    Geliked door 1 persoon

    • Bedankt voor je reactie, heel leuk! Leuk ook dat het herkenbaar is. De families zijn inderdaad veel hechter wat ook wel wat moois heeft natuurlijk. Ondertussen wordt er wel vanuit alle kanten over elkaar geroddeld. Ik ga er zeker nooit helemaal aan wennen en probeer te veel familie contact maar een beetje te vermijden Haha. Ik merk al bij Nederlandse vriendinnen die hier wonen dat zij precies dezelfde ergernissen ervaren haha

      Like

  3. Ik snap je helemaal!! Ik zal kort en krachtig mijn situatie uitleggen… Ik woon samen met mijn Colombiaanse vriend, in Italiรซ. Met zijn vader, moeder en zus van 27… ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ I think I’ve said enough!

    Geliked door 1 persoon

    • ๐Ÿ˜€ Wat een situatie! Ik weet niet of ik dat zou overleven ๐Ÿ˜› Ik zou best willen weten hoe jij daar mee omgaat…

      Like

      • Hi! Ik heb helemaal nooit bericht gekregen van je reactie.. Het is inderdaad een heel gedoe! Het gaat heel goed hoor, weinig discussies en eigenlijk ook nooit ruzie… Maar…. Op de 1 of andere manier ben ik gek op mijn privacy… En zou ik zooooo graag mijn bed uit komen ‘smorgens en lekker koken in ‘onze’ keuken, slapen in ‘onze’ slaapkamer en vrienden uitnodigen in ONS huisje๐Ÿ™ˆ Ik denk er iedere dag aan, maar
        Mijn vriend wil er niets over kwijt! Misschien volgend jaar, misschien over 5 jaar… Wie weet *zucht* ๐Ÿ™Š Hoe gaat het bij jou??

        Geliked door 1 persoon

        • Haha ja ook mijn ervaring is dat de Colombiaanse man daar zelf niets over wil zeggen. Bij mij gaat het goed, zijn moeder komt volgende week voor een weekend. Dat is prima te doen haha ๐Ÿ˜‰
          Ik zou in jouw situatie niet lekker kunnen leven denk ik. Ben ook erg gehecht aan mijn eigen plek. Wil je vriend nooit alleen met jou samenwonen zonder zijn familie?

          Like

  4. GE-Weldig! Ik ben van origine Italiaanse ( papa Italiaans, mama Nederlands ) getrouwd met een Italiaan, uit het zelfde dorp waar mijn vader vandaan komt… Dus origine en opgegroeid in Amsterdam… En zelfs ik moest ontzettend wennen aan mijn schoonmama, ik heb 5 jaar in Italiรซ gewoond met mijn gezin en ja ja in een dorp van 900 inwoners waar ook nog eens een totale sociale controle is! Ook ik moest enrom wennen en omschakelen ondanks ik met deze cultuur ben opgegroeid! Zo te lezen hebben de Italiaanse schoonmama’s versus de Colombiaanse niet zoveel verschillen! Leuk stukje!

    Geliked door 1 persoon

    • Wat leuk om te lezen dit! Wonen in zo’n klein dorp met familie en al… Wauw! Toch zijn die dingen ook altijd wel weer goed om van te leren. Hoe het ook kan. Ik denk trouwens dat het met kinderen nog moeilijker is. Dan komen er cultuurverschillen om de hoek kijken waar je misschien wel echt helemaal niet blij mee bent. Ik denk inderdaad dat Zuid Europa en Zuid Amerika redelijk dezelfde cultuur dingetjes hebben ๐Ÿ™‚

      Geliked door 1 persoon

      • Klopt! Ik heb heeeel veel geleerd van de cultuur en voornamelijk over mijzelf.. Inderdaad met kinderen was het soms best moeilijk, ik heb toch dat nuchtere van de Nederlanders en tja, Italianen zijn dat betreft het tegenovergestelde, snel bezorgd en emotioneel en vooral beschermend! Maar al met al zijn het nog steeds de mooiste jaren uit mijn leven ๐Ÿ™‚ Lekker simpel, weinig money, dus de creativiteit werd aangesproken, waardoor je gaat inzien dat genieten en geluk in de kleinste dingetjes zit ๐Ÿ˜‰

        Geliked door 1 persoon

  5. Dat het er in Colombiaanse families heel anders toegaat, zie ik ook bij mijn Colombiaanse schoonzusje. Zij heeft, samen met haar NL man (mijn zwager) haar neefje opgevoed omdat hij bij hun meer kansen had.

    Geliked door 1 persoon

    • Oww ja zo gaat dat hier. Mijn vriend Is ook opgegroeid met zo’n beetje de halve familie in รฉรฉn huis. Heel anders, maar ook wel weer mooi!

      Like

  6. Ojee… er klinkt ook wel wat frustratie en ergenis tussendoor. Ben je niet bang dat het ergens een keer gaat knallen? Drukte vs rust? Begrijpt je vriend dat je dit nodig hebt? Je bent al helemaal naar het andere eind van de wereld getrokken.
    (Sorry voor mijn directheid, maar die vragen riep het op)

    Geliked door 1 persoon

    • Ja dat klopt, frustratie en regelmatig moet ik wel even tot 10 tellen. Is ook een beetje mijn probleem natuurlijk, ik ben tenslotte in een andere cultuur. Gelukkig begrijpt mijn vriend dat ik als Nederlander toch anders in elkaar zit (volgens mij begrijpt zijn moeder dat trouwens ook wel goed) en ik denk niet dat we ooit bijvoorbeeld met zijn drieรซn zullen wonen. Hij vindt het wel apart dat de meeste Nederlanders niet met hun ouders willen wonen ๐Ÿ™‚ Ik weet toevallig van mijn Nederlandse vriendinnen die hier wonen dat zij precies hetzelfde ervaren met familie en hier ook afspraken over hebben gemaakt. Ik denk niet dat het ooit gaat knallen haha, het is een proces van aanpassen van beide kanten wat soms gepaard gaat met heel veel geduld en soms wat ergernis. En aan de andere kant is het ook wel weer leerzaam zoยดn andere cultuur, en mijn schoonmoeder is ook heel lief. We moeten gewoon niet te lang in รฉรฉn huis wonen ๐Ÿ˜‰

      Geliked door 1 persoon

  7. Mooi om te lezen en toch vind ik dat cultuur verschil erg mooi. Mijn schoonmoeder komt eens per week eten en ik zou alles voor haar willen doen. Hier zitten sommige ouderen weggestopt in een tehuis waar niemand komt. Ik heb dan toch liever de colombiaanse stijl ๐Ÿ™‚

    Geliked door 1 persoon

    • Ja helemaal mee eens! Als je hier familie hebt wordt er in ieder geval goed voor je gezorgd als oudere. Als je geen familie hebt (of geen geld), dan heb je een serieus probleem, dat dan weer wel helaas.

      Like

  8. Erg interessant om te lezen. Tja, die cultuurverschillen hรจ. Ik ben ook erg graag bij familie, maar vind het ook heerlijk om even me-time te hebben en me even van hen af te zonderen. Wat knap dat je je toch zo goed aanpast! En hopelijk kun je een beetje innerlijke rust behouden als je schoonma weer langskomt ๐Ÿ˜‰

    Geliked door 2 people

    • Bedankt ๐Ÿ™‚ Die innerlijke rust heb ik al meer dan de vorige keer merk ik. Gelukkig werk ik gewoon doordeweeks, scheelt een heleboel haha

      Like

  9. Wow, ik ben zelf heel erg graag onder de mensen en ook gewoon echt gastvrij, maar dit klinkt ook voor mij soms wat net tรฉ veel en tรฉ druk. Zoals je zegt, cultuurverschillen. Moet wel heel erg vermoeiend zijn met tijden. Begrijpen zij jouw cultuur? Als in, begrijpen ze waarom je, je eventueel nu en dan eens afzondert enzo?

    Geliked door 1 persoon

    • Ja dat is soms best lastig, maar aan de andere kant ook wel weer leerzaam ๐Ÿ™‚ Ik denk dat ze mij wel redelijk begrijpen, maar niet alles. Zo vinden zij het heel raar dat wij Nederlanders niet elk moment van de dag bij onze ouders willen zijn en ook niet onze vakanties (niet elke iig) met onze ouders willen doen. Ik heb niet het idee dat het vervelend gevonden wordt als ik me afzonder. Gelukkig ๐Ÿ™‚

      Like

  10. Heel herkenbaar! Gelukkig kom je goed met je schoonmoeder overeen, mijn Spaanse schoonmoeder is ook een schat ๐Ÿ™‚ En sรญ, mi casa es tu casa… Ik heb hier al bezoek gehad dat van de ene dag op de andere besliste dat ze opeens een weekje langer bleven, daar kon ik toen ook niet echt mee lachen. Maar spullen verleggen of weggooien? Oef, dat is nog wel een stapje verder… Veel succes met het aanpassen. En sommige dingen wennen nooit, maar je mag als Nederlandse ook best je eigen gewoontes houden, dat maakt je exotisch ๐Ÿ˜‰

    Geliked door 1 persoon

    • Haha leuk dat je dezelfde ervaringen hebt! En inderdaad: ik zal nooit 100% Colombiaan worden (ook al pas je je best snel aan aan bepaalde dingen), heb gewoon mijn Nederlandse gewoontes en dat wil ik graag zo houden ๐Ÿ™‚

      Geliked door 1 persoon

  11. Dat lijkt me best een moeilijk gegeven. Lieve deugd ik mag er niet aan denken. Brrrr. Sterkte maar zal ik zeggen ๐Ÿ™‚

    Geliked door 1 persoon

  12. Jeetje… oh echt…. als ik daaraan denk… mijn schoonmoeder…. 3 weken. Echte liefde overwint alles zeggen ze…. Ik vind het knap van je. Heeeeeeel erg knap.

    Geliked door 1 persoon

    • Haha bedankt. Het is ook geen ramp ofzo, maar gewoon zo een andere cultuur dat het moeilijk is mee om te gaan ๐Ÿ™‚

      Like

  13. mi casa es tu casa…..zo herkenbaar met mijn vorige vriend….
    Geniet ervan, doe mee als je de energie voor hebt EN zonder je af, doe je eigen ding op je eigen plek, als jij dat nodig hebt!
    Behalve je eigen keuken die je steeds terug moet vinden. Niet echt handig om 5 uur in de ochtend….zou het toch maar aangeven, zij realiseert zich misschien niet eens….

    Geliked door 2 people

    • Ja inderdaad meedoen als ik er de energie voor heb en anders afzonderen: goeie tip! Mijn vriend heeft volgens mij wel al tegen haar gezegd dat ze niet zomaar dingen weg kan gooien. Inderdaad, misschien beseft ze het niet, weer een goede tip! ๐Ÿ˜€

      Geliked door 1 persoon

  14. Oh wow, daar ga je nog wel heel goed mee om zeg. Knap van je. Hoe vinden Colombianen dit zelf dan, er zullen toch wel bosjes andere vrouwen zijn die dit soort dingen minder prettig vinden?

    Ik word er al gestoord van als mijn eigen ma dingen anders doet in huis hier. Alle schillen en afwas van het koken bij elkaar in de gootsteen gooien bijvoorbeeld, argh!! Dus ik heb wel met je te doen dat iemand je complete huis overgenomen lijkt te hebben O.o Sterkte nog!!

    Geliked door 1 persoon

    • Hahaha bedankt! Ik dacht dat ik de enige was die hier moeite mee heeft haha. Ik denk trouwens dat de Colombianen met hun eigen moeder weinig problemen hebben, maar misschien schoonmoeders wel lastig vinden. Het zit echt in de cultuur die gewoon heel anders is dan de onze. En ik ben mischien niet zo makkelijk met deze dingen hahaha

      Like

  15. Lieve Sabine, visite en vis blijft maar 3 dagen fris. Goed dat je naar je werk moet!!! Groetjes van ons!!

    Like

  16. Oh jeeeeeeeeee ik snap jou dus helemaal dat je mij dan ziet als ultiem, single, hele huis voor mij alleen, alleen een Picasso om rekening mee te houden, hahaha

    Ik zou dat dus absoluut niet kunnen en zou hem weg slepen hierheen en onze cultuur mee geven ๐Ÿ˜‰ Met een grote knipoog natuurlijk! het is best eens fijn als er iemand jou in de watten wil leggen, als ik dat wil, ga ik bij mijn ouders een weekendje logeren, help ik mee in de huishouding alleen op verzoek en anders… lig ik gewoon in de weg ergens ๐Ÿ˜‰ maar na dat weekend ga ik ook met liefde weer naar huis, en zijn mijn ouders ook weer blij dat ik thuis ben ๐Ÿ˜›

    X

    Geliked door 1 persoon

    • Haha ja precies! Als ik bij zijn moeder logeer of bij mijn ouders dan vraag ik dingen eerst en wacht ik gewoon af wat er gebeurd, pas me aan aan hun leven. Is iets anders dan aanpassen in je eigen huis aan iemand die op bezoek komt… Gelukkig probeert ze zelf volgens mij ook wel iets rustiger te doen met dingen. Is wel zo prettig. Een eigen huis hebben is juist zo fijn omdat dat echt het enige plekje is waar je gewoon lekker jezelf kunt zijn en kunt rusten, privacy hebben, dat soort dingen. In de watten gelegd worden is ook best fijn, maar door iemand anders als je eigen moeder is toch altijd een beetje vreemd. Maar komt helemaal goed hier hoor! x

      Geliked door 2 people

      • Natuurlijk komt het goed! Er zit altijd weer een einde aan en dan is een andere cultuur lijkt mij, toevallig van de week ook weer eens gekeken naar grenzeloos verliefd… hoe anders het is en kan zijn… dit keer, vrouw naar Afrika ergens… En omdat hij een blanke vrouw heeft valt ie soms uit de gratie, en zij omdat ze zich moet onderschikken onderweg, voor het oog, ze mag geen beslissingen nemen met boodschappen doen bijv, hij moet betalen.. dus prijs je nog gelukkig, hahahaha

        Geliked door 1 persoon

        • Ja klopt. En het is ook een groot stuk dat aan mijzelf ligt natuurlijk: ik ben degene die er moeite mee heeft. Dat van die blanke vrouw in Afrika moet ik eens terugkijken (helaas worden veel tv-programmaยดs op zenders anders dan NPO 1, 2 en 3 geblokkeerd), klinkt echt heftig. Dan heb ik inderdaad nog flink geluk ๐Ÿ˜€

          Geliked door 1 persoon

  17. Wat een aanpassing voor je. Gelukkig kan je aftellen.
    Spullen verzetten is iets wat mijn ma ook regelmatig doet. Dat went op den duur wel. Vooral het druk en luidruchtig praten zou mij de muren opdrijven.

    Geliked door 1 persoon

  18. O Sabine, ik voel met je mee. Colombiaanse cultuur verschilt op sommige punten best veel met de Nederlandse, vind ik. Daarom ben ik ook heel benieuwd of je ook van Colombia-kenners of liever nog Colombianen een reactie hierop krijgt. Sterkte!

    Geliked door 1 persoon

    • Bedankt haha ๐Ÿ™‚ Ja de Colombianen zullen hier heel anders over denken, voor hen is het normaal. Zij zullen onze familie-situatie in Nederland wel gek vinden ๐Ÿ™‚

      Like

  19. Ojeetje…. ik zou dit echt heeel moeilijk vinden. Hoe lief zo’n mens ook is. Net als jij heb ik mijn privacy nodig. Niet zomaar spullen van mij wegdoen verplaatsen of gebruiken!
    Ik weet niet of dat heel Hollands of Europees is…..

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.