58 gedachten over “Klik hier om het bericht ‘Het risico op chronische pijn: kunnen we dat voorspellen?’ te lezen!

 1. Ik vind het echt goed dat je dit doet! Ik heb zelf altijd 24/7 pijn en ik ben de positiviteit zelve. Ik ga er dan meestal ook goed mee om, maar ik slik wel enorm veel pijnmedicatie. Dit zijn puur experimentele middelen, omdat ze het bij mij ook gewoon niet weten. Ja, de Lyme kán pijn geven, maar hoe en wat.. er is niet eenduidig een oorzaak aan te tonen, wat het super moeilijk maakt. Sowieso is Lyme in Nederland een ondergeschoven kindje, maar dat is een ander verhaal. Ik hoop dat je veel gaat bereiken met je onderzoek en dat mensen er ook echt iets aan hebben! Leven met pijn is zo’n hel. Dan moet je wel sterk in je schoenen staan om daarmee te kunnen leven. Als je ooit nog vragen hebt of iets wilt weten over mijn pijnen, dan mag je altijd contacten! Succes!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel! Jij bent inderdaad precies een heel goed voorbeeld van hoe dit werkt! Ik bewonder jou ook enorm om de kracht die je hebt. Het nare is inderdaad precies dat ze het vaak niet weten. En dan maar wat gaan proberen. Bij ons werd trouwens wel eens aan Lyme gedacht bij mensen met CRPS (posttraumatische dystrofie), maar dat was het nooit. Leven met pijn is verschrikkelijk. Als ik vragen heb laat ik het je zéker weten! Dankjewel! x

   Like

 2. Wat een boeiend artikel en wat goed dat je dit doet. Dat tegeltje aan het eind is bijzonder herkenbaar, ook ik heb 24/7 pijn als gevolg van een medische aandoening. Op een bepaalde manier went het, wordt het gewoon. Mensen zeggen wel eens: ik zou dat niet kunnen. Goed bedoeld maar ehmmm ik heb eigenlijk geen andere keus he ?

  Dus ja ergens went het, maar ook weer niet. Dan zit je weer in een mindere periode. Of gebeurd er iets waardoor je weer keihard tegen je beperkingen aan loopt. Of het onbegrip van de omgeving. Een gebroken been is tenminste zichtbaar …

  Dank je wel dat je hier onderzoek naar doet !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel! Ja ik heb veel van mijn patiënten gehoord dat het went. Maar het is er toch altijd. En dat is nu net het punt. Dingen die niet meer gaan, sneller moe (want van pijn word je moe), beperkt in veel dingen… heel lastig. Hoe goed je er ook mee kunt leven.

   Like

 3. Ga het artikel straks even op mijn gemak lezen. Heb zelf ook neuropatische pijn (zenuwbeschadiging) overgehouden aan een auto-ongeluk en weet zodoende een beetje hoe frustrerend het kan zijn. Keep up the good work!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel! Leuk dat je gaat lezen 🙂 Balen dat je jezelf erin herkent. Dat soort dingen zijn nooit fijn. Ik hoop in ieder geval dat je er nog goed mee kunt leven.

   Like

 4. Goh, daar schrik ik van dat er zoveel mensen in Nederland met pijn leven. Maakt het in ieder geval wel duidelijk dat jouw onderzoek echt zinvol is…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja best veel he? En dan te bedenken dat er zóveel vormen en oorzaken van pijn zijn die allemaal een andere vorm van behandeling en aanpak vereisen…

   Like

 5. Cool dat je een PhD doet, ga eens je blog verder uitpluizen. Zou ik graag meer over willen weten hoe dat nou is enzo. Ik ben over iets minder dan 1,5 jaar klaar met Farmacie en zie mezelf niet 1,2,3 in een apotheek ofzo. Tegenwoordig gaan er veel toch voor een PhD, maar ik ben een beetje huiverig voor die ups and downs. Kreeg je het niet af in NL of ben je naar Colombia gegaan tijdens je PhD? Hoe vind je het schrijven van artikelen? Heb echt veel vragen haha! Ik ga op zoek naar je artikel in PubMed 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mellisa, wat leuk dat je op mijn blog bent beland! 🙂 Ik ben er eigenlijk min of meer ingerold in het onderzoek. Het was niet mijn roeping zeg maar. Tegenwoordig is een PhD beginnen ook wel ietsje lastiger omdat er minder geld beschikbaar is, maar als je dat echt wilt kun je vast ergens terecht. En ja die ups en downs… daar krijg je zeker mee te maken hahaha. Soms wilde ik er echt mee stoppen. Of gewoon dat ik er nooit aan begonnen was. Maar ook heel vaak was het gewoon hartstikke leuk! En elke keer een artikel publiceren geeft toch een heel goed gevoel (dit was niet de eerste). Ik heb mijn 4 jaar afgemaakt voordat ik naar Colombia ging. Het verschilt een beetje per universiteit volgens mij, maar bij ons was het vrij gebruikelijk je PhD nog niet af te hebben na deze 4 jaar. Ik ben er dus nu nog steeds mee bezig. Ik heb daar op zich niet zoveel problemen mee, maar als je echt nog megaveel moet doen na die 4 jaar en je dan inmiddels een andere baan hebt kan het lang duren voordat je echt klaar bent.
   Het schrijven van artikelen vind ik wel leuk eigenlijk. Met name sinds ik het beter kan haha. Per artikel zijn er heel veel versies voordat het goed is, maar dat geeft niet, daar leer je alleen maar van. De eerste keren een artikel volledig rood terugkrijgen is niet altijd leuk, maar je wordt er wel beter van 🙂 Leuke dingen zijn ook wel dat je naast je PhD vaak andere dingen kunt doen. Zoals naar congressen gaan en lesgeven. Zo heb ik ook een extra onderwijscursus gevolgd en een paar jaar als tutor voor geneeskundestudenten gewerkt. Hartstikke leuk!
   Als je meer vragen hebt roep je maar hoor!

   Like

   • Aah super fijn uitgebreide reactie 🙂 Ik zou het zeg maar meer willen zodat ik de titel heb, je hebt dan vaak wel een streepje voor bij bepaalde functies. Het is niet zo dat ik m’n carrière in het onderzoek zie…. Onderwijs geven lijkt mij dus heel leuk! Ik heb net een half jaar in het LUMC een onderzoeksproject gedaan en daar moest ik een verslag van schrijven. Ik ben gewoon niet zo’n held in het academische engels, terwijl ik het wel normaal goed spreek en grote engelse woordenschat heb… Het feit dat je het in je eigen tijd daarna moet doen lijkt me ook lastig? Hoe zijn de dagen als PhD’er, maakte je gewone normale werktijden? Heb je btw geneeskunde gestudeerd?

    Geliked door 1 persoon

    • Oh ja dat academisch Engels is ook hier een puntje 😉 Ik heb daar ook cursussen voor gevolgd. Je leert dan vanzelf schrijven. In mijn eigen tijd verder werken vind ik niet heel erg, het duurt gewoon langer. Wel ben ik heel blij als het af is haha 😀 De werktijden bij mij waren van 9 tot 5, maar werkte vaak langer door of ook nog in het weekend. Ik heb geen geneeskunde gestudeerd, maar gezondheidswetenschappen. Ik ben trouwens begonnen als onderzoeksassistent. Dat zou voor jou ook een optie kunnen zijn. Kun je eerst een jaartje kijken hoe je het onderzoek echt vindt en of je er je werk van kunt maken!

     Like

 6. Eerst wilde ik je gaan vragen hoe je erbij gekomen bent om onderzoek te gaan doen naar dit onderwerp. Maar later dacht ik: Die vraag is helemaal niet relevant. Wat van belang is, is dát je dit onderzoek doet.
  Het is inderdaad zo, héél veel mensen lijden aan chronische pijnen.

  Een vraag die misschien wel relevant is, is de vraag waarom het belangrijk is om te kunnen voorspellen of iemand langdurig aan chronische pijn gaat lijden en ook aan wat voor soort pijn. Want leidt die voorspelling dan tot een (betere) behandeling, leidt ze überhaupt tot een behandeling of tot een manier om de pijn de te kunnen voorkomen of stoppen?

  Geliked door 1 persoon

  • 🙂 Ja pijn is nog zo een groot probleem en er is nog zoveel over onbekend. Het zou zo fijn zijn als de arts bij de acute pijn patiënt een prognose kan geven hoe de pijn zal gaan verlopen op basis van voorspellende factoren. Er zijn namelijk zo ontzettend veel behandelingen, medicinaal en niet medicinaal, waarvan nog niet bekend is welke nu het beste bij wie werkt. Als we beter een voorspelling kunnen maken aan het begin van de pijn, kunnen we gericht gaan behandelen speicifiek op die factoren die maken dat de pijn wellicht chronisch gaat worden en die we kunnen veranderen, bijvoorbeeld angst. Op deze manier hopen we een meer persoonlijke behandeling te kunnen uitvoeren en daarmee chronische pijn te kunnen voorkomen.

   Geliked door 1 persoon

   • Ik vraag me af of het ook niet omgekeerd kan werken, dat mensen die ‘voorspeld’ krijgen dat ze pijn zullen gaan lijden alleen al daardoor pijn gaan lijden. Dat het dus een soort ‘self fulfilling prophecy’ wordt. Toch een risico, lijkt mij!

    Geliked door 1 persoon

    • Haha ja dat krijg je dan misschien 🙂 Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe de arts dit brengt. Er zijn zoveel lijstjes in de spreekkamer en protocollen waar je patiënt op zich niets van merkt dat deze worden gebruikt. Er zijn zoveel dingen die psychologisch kunnen werken, bijvoorbeeld als je zegt dat dit medicijn zéker gaat werken.. 😉

     Geliked door 1 persoon

 7. Sabine leuk om nu eens wat meer te weten over je andere werk! Fijn dat er weer een artikel gepubliceerd is. Hard werken, maar wel met een goed doel en volgens mij ook met veel toewijding… tot morgen!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankje! Heel fijn inderdaad, duurde ook wel even voordat deze geaccepteerd werd haha. Nu de rest nog 😀 Tot morgen!

   Like

 8. Ten eerste: gefeliciteerd met de publicatie! Ik weet niet hoe normaal het is dat je voor je promotie al kunt publiceren… bij ons is dat ontzettend zeldzaam. Zelfs zo zeldzaam dat ik nu in mijn tenure track met ‘slechts’ 6 artikelen al ‘tenure’ heb (en haast niemand lukt dat).
  Ten tweede: superrelevant onderzoek!
  Ten derde: ik weet hoe lastig (en vaak stomvervelend en vreselijk saai zo nu en dan…) het is om literatuurstudie te doen – ik heb zelfs een meta analyse gedaan (dat kan dus alleen als er voldoende studies zijn die dezelfde relaties onderzoeken) om de boel kwantitatief samen te vatten. Wat een werk, wat een werk…
  Ten vierde: succes met het afschrijven van je dissertatie. Gewoon doorwerken en doorwerken en doorwerken. Verstand op nul (nou ja, bij wijze van spreken dan) en doorbikkelen. Sterkte/succes!

  Geliked door 1 persoon

  • Ten eerste: dankjewel! 😀 Wat apart dat het bij jullie zo anders is! Ik moet minstens 3 of 4 publicaties hebben en 2 artikelen geschreven (dus 6 in totaal) om te promoveren. Ik heb nu 3 publicaties waarvan er 1 voor de inleiding zal worden gebruikt. Ik moet nog 3 publicaties. Ik ben gelukkig al vrij ver met alle analyses, maar toch met een fulltime baan ernaast duurt het even 😉
   Ten tweede: dat is het zeker haha!
   Ten derde: pff jeetje ja. Ik heb al eerder een narrative review gepubliceerd en als co-autheur nog een stuk of 2 reviews geschreven (nog niet gepubliceerd) en op mijn huidige werk gaat er nog één bijkomen. Deze syst. review moest ook eigenlijk een meta analyse worden, maar was onmogelijk door de te grote variëteit helaas. Het lijk nu alsof ik reviews heel leuk vind haha, maar dat valt wel mee ahum 😉
   Ten vierde: Bedankt voor de bemoedigende woorden! Er lijkt soms geen eind aan te komen. Maar het gaat zeker lukken hoor! 😀

   Geliked door 1 persoon

 9. Succes met onderzoeken!
  Blijft lastig omdat het daadwerkelijk evident te maken… Pijn… Want de ervaringen van pijn zijn zo persoonlijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankje! Klopt inderdaad dat het zó persoonlijk is, pijn. Daarom zijn er testen ontwikkeld waarmee we pijn zeker wel beter in kaart kunnen brengen. Maar uit mijn eigen ervaring weet ik dat ook daar een bias in zit, want velen interpreteren de vraag bijvoorbeeld al op een andere manier waardoor het antwoord ook anders wordt. Toch kunnen we zeker wel iets met de resultaten.

   Geliked door 1 persoon

 10. Wat een mooie studierichting volg jij Sabine!
  Er zijn ontzettend veel mensen die met chronische pijn leven. Dat het er in Nederland alleen al 2 miljoen zijn daar schrik ik van.

  Zelf heb ik al ruim 23 jaar chronische pijn en er zijn in de tussentijd nog een paar kwalen bijgekregen die ook dat effect hebben. Meestal probeer ik afleiding te zoeken om er zo min mogelijk bij stil te staan. Dat maakt het draaglijk, het feit dat ik niet veel op een dag kan en dat ik moeilijk loop begrijpen mensen niet echt. Zelfs niet in de directe omgeving.

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt voor je reactie Godelieve! Wat naar dat je al zo lang met pijn kampt. Afleiding kan inderdaad ook goed helpen. Fijn te horen dat je er toch redelijk mee om kunt gaan. De omgeving is zo belangrijk bij dit soort dingen. Het zou zomaar kunnen dat je minder last hebt van de pijn als de omgeving er begripvol en respectvol mee om gaat.

   Like

 11. Wauw, mooi onderzoek doe je. Interessant om te lezen. Ik ga ook zeker het artikel lezen op een moment dat ik er even rustig voor kan gaan zitten. Zelf heb ik ook chronische pijn, maar ik kan er gelukkig wel goed mee omgaan.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik vind dit echt heel interessant. Vooral omdat ik ook met van die pijntjes (om het even zacht uit te drukken) rond loop. Ik ben daarvoor ruim 2 onder behandeling geweest bij een centrum voor psychosomatiek in Zeist. Daar zijn ze in dit soort dingen gespecialiseerd. 7 maanden uit die 2 jaar ben ik daar opgenomen geweest om dag en nacht met die pijn bezig te zijn. In dat centrum kreeg ik ook heel veel van deze informatie van de arts om beter te leren begrijpen waarom ik zoveel pijn heb. Ik heb daar vooral leren accepteren dat ik moet leven met pijn. De pijn is wel minder geworden, maar vooral omdat ik daar ook heb geleerd hoe ik er mee om moet gaan. Het is heel moeilijk om aan deze pijnen wat te doen.

  Geliked door 1 persoon

  • Pijn is zo iets naars, dat is soms echt onbeschrijfelijk. Ik ben blij te horen dat je hebt geleerd om er mee om te gaan. Ik kan me zo voorstellen dat dat niet altijd even goed lukt, maar al lukt het een deel van de tijd dan heb je al grote gezondheidswinst. Het nare is inderdaad dat pijn vaak niet weg te nemen is en dan is er mee leren omgaan de enige oplossing. Ik hoop dat er ooit een tweede oplossing komt!

   Like

 13. Altijd pijn beheerst je leven, maar onbegrip is net zo erg!
  Gefeliciteerd met de publicatie van je artikel!
  Je bent een harde werker!
  Liefs mam xxx

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik heb gelukkig geen pijn, maar mijn schoonzus met clusterhoofdpijn gaat er 24/7 mee door het leven. Ik snap niet dat ze dit al tientallen jaren volhoudt ….. En mijn groenteboer heeft weliswaar geen pijn maar wel tinnitus, hij zegt dat hij dit niet nog jaren volhoudt ….

  Geliked door 1 persoon

 15. Hoe denk je erover dat het ook gewoon aangeboren is, zoals fibromyalgie dat je het gewoon al hebt bij de geboorte, maar door factoren van opvoeding en hoe mensen tegen je aan kijken, lees vooroordeel, omdat je niet in de maat zit van de lijnen van anderen die ooit eens opgesteld zijn hoe het zou moeten zijn als kind al… en je totaal andere beelden te horen krijgt, of je ouders die zeggen, dat als je dan pijn hebt, dat je niet moet zeuren en gewoon door moet gaan, en dus hou je je mond maar om te vertellen dat iets zeer doet, want dat hoort erbij…

  Daar ga ik voor, met mijn chronische pijn, als ik nu alles op rij zet, ben ik ermee geboren en is dat dus mogelijk, is het eventueel erfelijk? Ja ook dat zeg ik met gemak, mijn moeder heeft het ook, en gelukkig zijn daar ook nieuwe studies van, dat het wel degelijk aan te tonen is, maar ja in Amerika he… daar doen ze ook al meer, die studies volg ik dus op de voet.

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Over de erfelijkheid van fibromyalgie weet ik niet zo veel. Mijn moeder heeft het ook plus nog veel meer chronische pijn al vanaf ze best jong was en ik heb nergens last van. Maargoed uit 1 moeder/dochter kun je dat niet concluderen natuurlijk. Ik denk wel dat het zoals je zegt er ontzettend veel mee te maken heeft hoe jijzelf, je ouders en de omgeving omgaat met pijn. Ik heb in de praktijk wel mensen gezien die uit hetzelfde gezin kwamen en ook dezelfde klachten hadden die duidelijk op een heel aparte manier mee omgingen wat de boel alleen maar verergerde. Zowel de omgang met acute pijn als met chronische pijn bepaald voor een heel groot deel of iemand zal genezen of niet en zo niet hoe de kwaliteit van leven van deze persoon is. En hoe anderen met je omgaan kan je redden of breken. Complex, zo zullen we het maar noemen 🙂
   In NL wordt ook veel onderzoek gedaan en op congressen zien we onderzoekers vanuit de hele wereld over hetzelfde onderwerp. Cultuur speelt wellicht ook een rol dus we kunnen niet alles zomaar spiegelen naar Nederland. Maar nuttig is het onderzoek sowieso 🙂
   x

   Geliked door 1 persoon

   • Zeker weten ben ook lid geweest van de FES mijn moeder is het nog en houdt de onderzoeken in de gaten, we zouden zo graag samen willen en ik ken nog een moeder en dochter gevalletje, vandaar, natuurlijk kun je dat niet spiegelen, maar feit is, tot nu toe, blijft men zeggen in de dokterskamer ‘het is niet erfelijk’ beter is, ‘we weten niet of het erfelijk is, het is nog te nieuw’ 😉 Net zoals ermee geboren worden, het is gestart met het is psychisch… right? 😉 Nou ja, jouw moeder heeft het ook dus weet je wat ik bedoel. Ik ga er komen 100% misschien niet, maar wel een hoop! Omdat ik het wil, en ja dat is ook heel belangrijk je omgeving, ook dat heb ik allang ondervonden. 😀

    Geliked door 1 persoon

 16. Pijn is natuurlijk een zeer divers item. Het lichaam is complex, dus het aantal parameters/variabelen is gigantisch denk ik. Te meer omdat pijnregistratie in de hersenen gebeurt, of heb ik dat verkeerd ? Enfin, s6 bij de voortzetting !

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel! Ja pijn is zéér complex. Niet alleen is elke persoon anders, ook is er simpelweg nog lang niet alles bekend over hoe pijn precies werkt. Pijnregistratie gebeurt inderdaad in het zenuwstelsel dat op zich al iets heel complex is 🙂

   Like

 17. Heel interessant. Meid met chronische ziekte en pijn meld zich. Ik ga het hele artikel lezen. Onzichtbaar ziek, ik heb vaak gewenst dat ik gewoon mijn been brak in plaats van dat. Blergh.

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt! Ja een been breken zou veel makkelijker zijn 🙂 Het artikel is vrij droge stof dus ik hoop dat je er doorheen komt 😉 Leuk dat je het wilt lezen! Ik heb meer artikelen geschreven over dit onderwerp dus als je geïnteresseerd bent roep je maar!

   Like

  • Beste veel hè? Er wordt ook best veel onderzoek gedaan, maar helaas wordt dat steeds lastiger met de gekorte subsidie. En steeds vaker willen patiënten niet meer mee doen helaas…

   Like

Reacties zijn gesloten.